Okul Öğrenci Meclisi Toplandı - 09 Ekim 2024
İstanbul Valiliği nezaretinde İstanbul İlindeki Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında kurulacak olan "İstanbul Öğrenci Meclisleri " çalışmaları kapsamında okulumuzda 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı çalışmaları başladı.
09 Ekim 2024 Çarşamba günü saat 12.50 de şubelerden seçilen şube temsilcisi öğrencimizle okul öğrenci meclisimiz çok amaçlı salonda toplandı.
Başkanlık ve üye seçim işlerini yürütmek üzere başkanlık kurulu geçici olarak okul müdürü Murat EROL başkanlığında, müdür yardımcısı Hülya SÖĞÜT rehberliğinde oluşturuldu.
Toplantıda yapılan açık oylamada okul meclisinde yer alacak dört kız, dört erkek öğrencimiz belirlendi.
PROJENİN AMAÇLARI
· "İstanbul Öğrenci Meclisleri" projesi ile öğrenci, öğretmen ve idarecilerin birlikte karar almalarına imkân sağlamak,
İlin en üst düzey yöneticisinden öğrenciye kadar herkesin aynı mecliste yer almasını, tüm paydaşların/üyelerin karar alma ve yönetim süreçlerinde aktif olmasını,
· Okullarda görev paylaşımıyla takım ruhunun oluşmasını, okula aidiyet duygusunun artırılması,
· Öğrencilerin yaşadığı şehir İstanbul’un fikri ve yetişmiş insan kaynakları, tarihi ve kültürel, sanatsal zenginlikleri bakımından farkına varıp, bu zenginlikleri ile kişisel gelişimi ve kendini gerçekleştirmesine imkân tanıyan faaliyetleri gerçekleştirmek,
· Öğrencilerin özgüvenlerinin artırılması,
· Öğrencilerin istişare kültürünü edinmesi dışında temel insani değerleri karakter haline getirmesi; öğrencinin kendisine, ailesine, çevresine (sosyal ve fiziki) karşı duyarlı bir birey haline gelmesi,
Kurum içi ve kurum dışı paydaşlarda farkındalık oluşturularak eğitimin niteliğinin arttırılması,
· Trafik eğitimi, ilkyardım eğitimi, değerler eğitimi, sportif faaliyetler, kültürel faaliyetler, çevre eğitimi, hayvan sevgisi, dezavantajlı grupları tanıma-anlama, kitap okuma alışkanlığı başta olmak üzere çeşitli faaliyet, eğitim, hobi vb. gerçekleştirilmesi,
· Öğrencilerimizin toplumsal ve ortak değerleri benimseyerek kişiliklerinin her yönüyle gelişimini sağlamak,
· Okullarda uygulanacak olan projelerde öğrencilerin karar verme, yönetim ve işbirliği becerilerini geliştirerek bunları davranış haline getirmesine yardımcı olmak,
· Öğrencilerimizin çeşitli sosyal faaliyetlerde bulunmasını sağlayarak zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak,
· Öğrencilerimizin akran eğitimi yoluyla bağımlılık yapan maddelere karşı koruyucu, önleyici ve bilgilendirici çalışmalar yapmak,
· Öğrencilerde karar verme, sorumluluk, yönetim, işbirliği içerisinde çalışma becerilerinin geliştirilmesi,
· Okulların çevreleri ile ilişkilerini geliştirecek faaliyetler düzenlenmesi,
Okul Öğrenci Meclisleri:
Öncelikle 15 üyeden oluşan Okul Öğrenci Meclisi oluşturulur.
Üyeler aşağıda belirtildiği gibidir.
Okul Öğrenci Meclisi’ni oluşturacak olan 8 öğrenci, İlkokullarda okul müdürü tarafından, Öğrencilerin 4’ü kız 4’ü erkek öğrenci olmak üzere eşitlik prensibine dikkat edilir. Her okulda okul öğrenci meclisi iş ve işlemlerinde genel koordinasyonu sağlamak için okul müdürlüğünce, bir müdür yardımcısı veya rehber öğretmen okul koordinatörü olarak görevlendirilir.
Okul Meclisi, belirlenen sekiz öğrenci arasından salt çoğunlukla Okul Meclis Öğrenci Başkanını seçer.
Okul Öğrenci Meclisi Başkan tarafından yönetilir. Yardımcısı Okul Müdürüdür.
Okul Öğrenci Meclis başkanı ve meclis üyelerinin isim listesi, okul yönetimi tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde belirlenmiş olan “Öğrenci Meclisleri İlçe Koordinatörü ”ne iletilir.
Okul Meclisi 15 üyeden oluşur:
· Okul Meclisi Başkanı
· Okul Müdürü,
· Okul Müdür Yardımcısı,
· Okul Aile Birliği başkanı,
· 4 Öğretmen (2 kadın, 2 erkek) Okul müdürü tarafından seçilir.
· 8 öğrenci (4 kız, 4 erkek ), sınıf şube temsilcileri arasından belirlenir. Okul Meclis Başkanı sekiz öğrenci içinde sayılmaktadır.
Okul Meclislerinin Görevleri
· Ayda bir defa toplanarak planlama, izleme ve değerlendirme çalışmaları yapılması,
· Sınıf şube temsilci seçimi ve okul öğrenci meclisi sonrasında olabilecek öğrenci nakil, kadro değişimi gibi işlemlerde okul müdürü sorumludur ve ayda bir yapılan toplantılarda izleme ve buna bağlı olarak gerekli düzenlemeler yapılır.
· İlk toplantıda, çalışma takvimine bağlı kalınarak Okulda uygulanacak faaliyetlerin ve sorumlu kişilerin belirlendiği bir yıllık plan hazırlamak.
· Okul öğrenci meclisleri okul kulüpleri ve diğer okul içi birimlerle ortak etkinlik yapabilir.
· 15 üyeden oluşan okul meclisleri her ayın son haftasında değerlendirme toplantıları yapar. Rutin değerlendirme toplantılarının dışında, sınıf şube temsilcilerinin de katılacağı şekilde eğitim öğretim yılının her döneminde en az iki defa toplantı yapar. Okul meclisinin sınıf şube temsilcileriyle iletişimini devam ettirmesi açısından bu toplantılar önemlidir. Bu toplantılarda yapılan çalışmalar değerlendirilir ve yeni planlar yapılır.
· Okul Öğrenci Meclisi Kurulu, faaliyetlerini görsel (fotoğraf-video) veya yazılı şekilde okulun kendi web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında İstanbul Valiliği etiketiyle paylaşır.