

Eko Okullar Programı Mart Ayı Çalışmaları - Bireysel Bazda Karbon Ayak İzi Ölçümü- 28 Mart 2025
EKO-OKULLAR Programı mart ayı eylem planında yer alan ''Bireysel Bazda Karbon Ayak İzi Ölçümü Yapmak'' eylem planı kapsamında velilerimize uyguladığımız anket verilerine göre karbondioksit emisyon değeri bulunarak 28 Mart 2025 Cuma günü veriler değerlendirilerek grafikler oluşturuldu.
Grafikler aşağıda yayınlanmıştır.
Bireysel Karbon Ayak İzinizi Azaltmak için Bazı Yöntemler
Karbon ayak izi, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının karbondioksit cinsinden ölçüsüdür. Günlük yaşamımızda uygulayabileceğimiz bazı yöntemlerle karbon ayak izini en aza indirmemiz mümkün olabilir.
1- Yenilenebilir enerji kullanalım.
2- Isı yalıtımı yapalım.
3- Evimizde enerji verimliliği sağlayalım.
4- Yeşil alanları koruyalım.
5- Beslenme alışkanlıklarımızı iyileştirelim.
6- Atıklarımızı ayrıştıralım.
7- Plastik kullanımına dikkat edelim.
8- Toplu taşımayı tercih edelim.
9- Kâğıt tüketimimizi azaltalım.
10- İhtiyacımız kadar kıyafet kullanalım.
11- Yerel tatilleri tercih edelim.
12- Direkt uçuşları tercih edelim.
1 TON Karbondioksiti kaç yetişkin ağaç emer? 1 ton karbondioksiti emmek için gereken yetişkin ağaç sayısı, ağaç türüne, yaşına(genç, yaşlı), büyüme hızına ve bulunduğu ortama göre değişeceğinden kesin bir sayı vermek zordur. Tahminidir, gerçek değer farklı olabilir. Hızlı büyüyen ağaçlar fazla karbondioksit emer, yavaş büyüyen ağaçlar ise daha az karbondioksit emer. Bir fikir edinme açısından ortalama değerler olabilir.
• Ortalama bir yetişkin ağaç: Yılda yaklaşık 10-20 kg karbondioksit emer.
• 1 ton karbondioksit = 1000 kg’dır.
• Bu durumda: 1 ton karbondioksiti emmek için yaklaşık 50 ila 100 yetişkin ağaca ihtiyaç vardır. Doğal koşullarda, tek bir ağacın yılda 1 ton karbondioksiti emmesi oldukça zordur. Ağaçların karbondioksit emme kapasitesi, türüne, yaşına, büyüme hızına ve bulunduğu ortama göre değişiklik gösterir. Ancak, bazı araştırmalar ve projeler, bu miktarda karbondioksiti emebilecek teknolojilerin geliştirildiğini göstermektedir: Karbondioksiti emen teknolojiler son yıllarda gelişim göstermektedir. Bu teknolojiler sayesinde karbon emiliminde önemli azalma olacağı tahmin edilmektedir.
• MEKANİK AĞAÇLAR: o Bilim insanları, doğal ağaçlara kıyasla çok daha fazla karbondioksit emebilen "Mekanik Ağaçlar" üzerinde çalışmaktadır. Örneğin, Arizona Eyalet Üniversitesi profesörü Klaus Lackner, günde 1.000 ton karbondioksit emebilecek mekanik ağaç çiftlikleri tasarlamaktadır. Bu teknoloji, karbondioksiti kimyasal olarak yakalayan ve depolayan yapay yapraklar kullanır. Bu yapay ağaçların 1 yılda 90 bin ton karbondioksit emebileceği iddia edilmektedir.
• HIZLI BÜYÜYEN AĞAÇ TÜRLERİ: Bazı hızlı büyüyen ağaç türleri, özellikle genç yaşlarında, diğer ağaçlara göre daha fazla karbondioksit emebilir. Örneğin, okaliptüs gibi ağaçlar hızlı büyüdükleri için karbondioksit emme kapasiteleri yüksektir.
• ORMANLARIN GENEL KATKISI: Ormanlar, genel olarak, atmosferdeki karbondioksiti emerek iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynarlar. Bir hektar geniş yapraklı orman yılda 16 ton oksijen üretmektedir. Ancak, tek bir ağacın bu kadar büyük bir miktarı emmesi yerine, geniş orman alanlarının toplu olarak bu etkiyi sağladığı söylenebilir. Özet olarak, doğal koşullarda tek bir ağacın yılda 1 ton karbondioksiti emmesi pek mümkün değildir. Ancak, geliştirilen yeni teknolojiler ve ormanların genel katkısı, bu hedefe ulaşmada önemli bir rol oynayabilir.